Filmon Okabay (31) uit Veghel, diaken in Weert, viert Ge’ez Nieuwjaar op 11 september

Filmon Okabay (31) uit Veghel, diaken in Weert, viert Ge’ez Nieuwjaar op 11 september

„Ik ben gevlucht uit Eritrea en woon nu zeven jaar in Nederland. In Eritrea is de officiële kalender de Gregoriaanse, net als in Europa. Maar veel christelijke Eritreeërs, zoals ik, leven volgens het religieuze systeem en gebruiken ook de Ge’ez kalender. Die loopt ruim zeven jaar achter op de Gregoriaanse en het nieuwe jaar begint op 11 september. Voor ons begint in september het jaar 2014.”

„Als 11 september op een doordeweekse dag valt, ben ik gewoon aan het werk. Dan ga ik de avond ervoor naar kennissen in Son en Breugel, ook Eritreeërs. Dit gezin heb ik leren kennen in onze Tewahedokerk in Weert, waar ik elke zondag naartoe ga, ik ben er diaken. In de tuin van mijn kennissen maken we die avond op de grond een klein vuur en daarbij spreken we de wens uit dat we dit volgend jaar ook weer kunnen doen.”

„In Eritrea maken de mensen superlange fakkels. Die steken ze aan en dan lopen ze een ronde door het dorp. Daarna beklimmen ze een berg en bovenop beginnen ze te dansen en te zingen. De hele nacht zijn er in de Eritrees-orthodoxe kerken speciale diensten met veel zang en trommelmuziek. Die duren tot ’s ochtends vroeg. Mijn kennissen en ik kijken live naar zo’n dienst via YouTube. In hun woonkamer ligt dan vers gemaaid gras op de vloer, net als ze in Eritrea doen. Gras is groen en groen betekent goed. Met Nieuwjaar voel ik me heel blij, maar ik mis ook mijn familie en de viering in mijn land. Daar vieren we het met veel mensen, met veel licht van de fakkels. Met dat in mijn gedachten bel ik mijn familie en zeg ik tegen hen: gelukkig nieuwjaar.”

 

Foto: Loraine Bodewes
Tekst uit Bijlage Dagblad de Limburger.