Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Gluren Bij De Buren… Weert-Wertha-Weegels

1 augustus 2017 - 19:00 tot 23:30

Aanvang: 19.00 uur in Fatima Huis, Coenraad Abelstraat 31a Weert
Parkeersuggestie: na 18.00 uur kunt u gratis parkeren in Weert.
Dichtbij zijnde parkeerplaats (Beekpoort). De P&R aan de Parallelweg is een betaalde parkeerplaats (1,28 per uur, dagtarief 6,05)

Tijd voor een avondje Fatima, de eerste uitbreidingsbuurt van Weert buiten de stadswallen, een volksbuurt opgezet volgens de Tuindorp gedachte. We besteden o.a. aandacht aan de buurtbewoners, de transformatie van de buurt, aan architect Pierre Weegels en we maken een uitloop naar Werthabier. Pierre Weegels (1904-1966) is een bekende Weerter architect die zich in de periode van wederopbouw na WO II heeft onderscheiden door toepassing van moderne vormen en samenwerking met beeldende kunstenaars. In zijn ontwikkeling richtte hij zich niet alleen op diverse soorten van bouw, uiteenlopend van woonhuizen tot kerken, maar ook op de toepassing van uiteenlopende moderne materialen, zoals beton, glas, staal en baksteen. In zijn woonhuizen, waarvan Weert er nog tientallen telt, zien we invloeden uit de Amsterdamse School, de Delftse School en Het Nieuwe Bouwen. Een van Weegels’ bekendere werken is de monumentale Fatimakerk in Weert, het huidige Fatima Huis, met zijn fraaie waaiervorm, ronde klokkentoren en golvend tentdak. Kunstenaar Hugo Brouwer heeft er de eerste abstracte glas-in-loodramen van Nederland vervaardigd, evenals het grootste marmeren wandmozaïek (255 m2). Een monumentaal glas-in-loodraam boven de ingang is van kunstenaar Charles Eyck en toont het Zonnewonder van de Mariaverschijning in het Portugese Fatima, dit jaar precies een eeuw geleden.

De Weerter Wandeling voert vanuit het Fatima Huis ook langs gerestaureerde vooroorlogse huurwoningen. en we werpen een blik op de te behouden mouttoren van de voormalige Wertha Brouwerij aan de Zuid-Willemsvaart. Aansluitend laven we onze dorst met het nieuwe Werthabier van De Stadsbrouwerij in de oude ‘Yzergietery’ aan de Parallelweg.

Download folder Cultuurzomer

Gegevens

Datum:
1 augustus 2017
Tijd:
19:00 tot 23:30

Locatie

Fatima Huis b.v.
Coenraad Abelsstraat 31 a
Weert, Limburg 6001 VJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31(0)6 - 23 33 2673
Website:
https://www.fatimahuis.nl